Víztakarékossági praktikák Klímavédő Aladártól

Néhány egyszerű, jelentősebb beruházást nem igénylő, víztakarékossági praktikát mutatunk be jól ismert barátunk, Klímavédő Aladár egy napján keresztül. Tovább>>

Tekintsünk be egy környezettudatos honfitársunk, nevezetesen Klímavédő Aladár egy napjába, hogy lássuk, hogy egyszerű praktikák, viselkedésminták elsajátításával, hogyan érhetjük el, hogy kevesebb vizet fogyasszunk?

6:30 A vekker csörög, Aladár felkel, és félig csukott szemmel kitámolyog a fürdőszobába. Először egy gyors zuhanyt vesz, hogy felfrissüljön. Miközben szappanozza magát elzárja a csapot, és az egész procedúra nem tart neki sokáig. Így vizet is spórol, és tovább is alhat reggelente, mintha kádfürdővel indítaná a napot..

6:45 Aladár felkeresi a lakás legkisebb helyiségét, dolga végeztével éppen csak annyi vizet használ el az öblítéshez, amennyi feltétlen szükséges. Ezt könnyen megteheti, hiszen szabályozható WC tartállyal rendelkezik.

7:00 Reggelit készít magának. A teafőzőbe csak annyi vizet rak, amennyit reggel meg is iszik, a lágytojást pedig fedő alatt főzi.

7:30 K. Aladár sajnálattal veszi észre, hogy a vacsorája után maradt piszkos edényeket egyetlen jótündér sem mosogatta el, amíg ő aludt. Kénytelen-kelletlen nekilát hát, és kétmedencés mosogatójában kevés vízzel (és még kevesebb lelkesedéssel) elmosogat.

8:00 Miután fogmosópohárral felszerelkezve gondoskodott friss leheletéről, elindul dolgozni.

9:00 Aladár megérkezik a munkahelyére, ahol a kollégái ásványvizes palackokból kortyolgatnak. Kedvesen de határozottan figyelmezteti őket, hogy a csapvíz minősége Magyarországon megfelelő, és a kidobált PET palackok rendkívüli mennyiségű szeméttel terhelik környezetünket.

10:00 Aladár az értekezleten javasolja a főnökének, hogy a vízfogyasztás csökkentése érdekében a vállalati mosdókban szereljenek fel nyomógombos csaptelepeket. A hulladéktermelést megelőzendő pedig adjanak minden dolgozónak névre szóló bögrét, amiből kortyolhatja a csapvizet.

17:00 A hazafelé úton Aladár gyönyörködik a Dunában. Tudja, hogy sok magyar háztartás innen kapja az ivóvizet, ezért aggódik, sikerül-e jó ökológiai állapotban megőrizni a jövő nemzedékeknek…

18:00 Klímahősünk egy kevés vízzel megöntözi a kaktuszgyűjteményét. (Praktikusan olyan szobanövényeket választott, amelyek vízhiányban sem pusztulnak el.)

22:00 Aladár nyugovóra tér és tiszta vízben lubickoló halacskákról álmodik.