Okosan a panelban – energiatippek a Faluházból

2011. 1. 18.
/ szellőztetés / szigetelés / tippek

Nemrég nyílt meg Óbudán a Faluház Energia Tanácsadó Iroda, máris egyre többen látogatják a lakók közül ingyenes energiatakarékossági ötletekért, vagy más egyszerű megoldásokért. Cikksorozatunkban a leggyakrabban felmerült kérdéseket osztjuk meg a nagyközönséggel, így bárki egyszerűen takaríthat meg pénzt háztartásában. Első alkalommal az energiatakarékos szigetelés praktikáival ismerkedhetünk meg, illetve azzal a módszerrel, amellyel könnyen felderíthetjük a lakás ablakainak, falainak hideg pontjait. Tovább>>

2010. november 16-án, kedden nyitotta meg kapuit a Faluház energia-tanácsadóiroda, Óbudán, a Szőlő utca 78. szám alatt. Az Óbuda-Békásmegyeri Önkormányzat, és az Energiaklub együttműködésében megvalósult iroda különlegessége, hogy ez az első ilyen jellegű tanácsadó-pont az országban. A 886 lakásos Faluház a közelmúltban esett át nagyszabású komplex energiahatékonysági felújításon. Ahhoz, hogy a lakók élni tudjanak a külső hőszigetelés, vagy az új hőszigetelő ablakok adta lehetőségekkel, elengedhetetlen, hogy megkapják a szükséges tanácsokat, takarékossági tippeket. Ezek természetesen nemcsak a Faluház lakóinak, hanem bárki számára hasznosak. Sorozatunk ezekből a tippekből gyűjt össze néhányat.

Hogyan szellőztessünk úgy, hogy a lakásban friss legyen a levegő, de a fűtésszámla se szökjön az egekbe?

A szellőztetés nagyon fontos, főként felújított nyílászárók mellett, ahol a szigetelés olyan hatékonyan működhet, hogy a szokásos ablakréseken való ventilálás hiányában penészedés és más problémák léphetnek fel. Ha hosszabb ideig a szobában tartózkodunk, ha szellemi munkát végzünk, és egyébként is: mindig kell a friss oxigén! Különösen fontos biztonsági okból a konyha szellőztetése, mivel a hosszabb sütés-főzések alkalmával az égéstermékek elszívhatják az oxigént a térből. De hogyan is szellőztessünk?

Zajos, forgalmas, szennyezett levegőjű városi területeken inkább kora reggel, még a reggeli forgalom beindulása előtt szellőztessük át a lakást – nyissunk ki ellentétes oldalakon lévő ablakokat, hogy így kicserélődhessen a levegő. Ha ilyen területeken napközben is ki kell nyitnunk az ablakot, inkább a kevésbé szennyezett, nem forgalmas útra nyíló oldalt válasszuk!

Nagyon fontos, hogy télen is alaposan, naponta legalább kétszer gondoskodjunk a levegő cseréjéről. Ha csukva tartjuk az ablakokat, hogy így tartsuk bent a meleget, nem csak rossz közérzet és fejfájás lehet a következménye, de az elhasznált páradús levegő felhalmozódása a penészedésnek is kedvez. A téli szellőztetést rövid ideig, minél szélesebbre tárt ablakkal végezzünk, még jobb enyhe huzattal. Pár perccel előtte a fűtést tekerjük le, hogy ne fűtsük az utcát!

Rossz gyakorlat az egész napra vagy órákra „bukóra” nyitva hagyott ablak, mert a hosszú ideig beáramló hideg levegő lehűti a fal belső felét, ahol lecsapódik a pára. A kis résen a levegő nem tud kicserélődni, viszont a fűtés (és vele együtt a rá költött pénzünk is) lassan de biztosan kiáramlik az ablakon.

Panelház aljában régi, nagy üveges felületekkel rendelkező rendelőnek nagyon magas a fűtésszámlája. Hogyan lehetne kideríteni, hol szökik ki a meleg, mit érdemes kicseréltetni?

Ha lakásunkban teljesen feltekert fűtés mellett is fázunk, vagy azt érezzük, valahol húz be a hideg, vagy egyszerűen csak nem értjük, miért szökik az egekbe a fűtés számlánk, és szeretnénk kideríteni, merre szökik el a meleg, érdemes csináltatni egy hőkamerás felvételen alapuló felmérést. A készülék az infra sugarak frekvenciáját méri, majd az egyes hullámhosszakhoz más-más színt rendel, amiből az épületről készített fotón kirajzolódik egy színes hő-kép. Ezen lehet látni, hol vannak „hőhidak” az épületen, vagyis olyan „energia elnyelő lyukak”, pontok, vonalak, foltok, amelyeken át elszökik a hő. Így kideríthető, hol találhatók lezáratlan szigetelések, lukak a szigeteléseken, melyeknek oka lehet a szakszerűtlen kivitelezés, vagy rossz anyagfelhasználás az építkezés folyamán. Azt is megmutathatja a kép, hol találhatók penészes, vagy penészesedésre hajlamos sarkok, területek. Ha az épület tulajdonosa felújításra készül, egy ilyen felvétellel ki lehet deríteni, hol érdemes a lakóház hőszigetelését megerősíteni, mit érdemes szigetelni, illetve mely területeken kell odafigyelni a penészesedés megelőzésére. A szakértők a felvétel alapján rövid javaslatokat adnak, vagy akár részletes elemzést is készítenek, a felújítás lehetséges irányait vázolva.

A hőkamera segítséget jelenthet a nyílászárók hiányosságainak kivizsgálásában, nedvesedés, penészesedés okainak feltárásában, födémek, tetőterek vizsgálatánál, vízszivárgás, padlófűtés, falfűtés sérülések felismerésére.