Az épület a felújítás előtt

2009. 8. 11.
/ Előkészítés

Az épület beruházást megelőző alapvető műszaki paramétereinek - falak, födém, attika, nyílászárók állapotának - ismertetése. Tovább>>

Az épület falainak leírása

Az épület homlokzati falai hőszigetelt vasbeton szendvics elemek. A közbenső hőszigetelő réteg polisztirol lemez. A teherhordó belső falak 14 cm vastagságúak. A homlokzati falpanel rétegződései: 6,5 cm vastag külső vasbeton kéreg, 5,5 cm polisztirol hőszigetelő réteg valamint 15 cm vastag belsőteherhordó vasbeton kéreg. A homlokzati elemek közötti hézagok vízszintes záródással kapcsolódnak egymáshoz. A panel elemek egymáshoz hegesztéssel kapcsolódnak, a szerkezeti csomópontok utólagos, injektált kibetonozással készülnek. A külső kéreg rozsdamentes acélbetétekkel kapcsolódik a belső vasbeton falhoz. A homlokzati felület mosott adalékos kialakítású. A válaszfalak 7 cm vastag vasbeton falak.

A födém

A födémpanelok 16 cm vastagságban készült, tömör vasbeton szerkezetek. Zárófödém rétegfelépítése (kétrétegű hidegtető): 3 rtg. kavicsolt lemez fedés, 12 cm zárófödém panel, 35 cm légrés, 6 cm polisztirol hőszigetelés, 16,5 cm vasbeton födémpanel, 0,5 cm glettelés és diszperzit.

Az attika elemek

Az attika elemek tömör, nem hőszigetelt vasbeton elemek, a párakiszellőzéshez kerámiaszellőzőkkel ellátva. A homlokzati falpanelek és attika elemek összeépített függőleges hézagait a nedvesség ellen egy neoprén csík zárja le. A vízszintes hézagok kellő hőszigetelését az elemek közé helyezett butirán csíkok adják meg. A homlokzati falpanelok kialakításánál külön gondot okoz a hőtárolás kérdése. Nyilvánvaló, hogy a kis térfogatú és ebből adódóan kis tömegű falpanelok hőtároló képessége eléggé csekély, nem felel meg a hőtechnikai követelményeknek. Ezen az eredeti tervezők a panelok hőátbocsátási ellenállásának növelésével igyekeznek segíteni. Az 1970-es éveket megelőző időkben a tervezők a hiányzó hőtároló képességet az állandó, vagy csaknem állandó üzemű, központi fűtések alkalmazásával igyekeztek biztosítani. Nyilvánvaló azonban, hogy e módszer napjainkban nem alkalmazható, a hőszigetelő rétegek növelése a falpanelek vastagsági növelésével jár. A meglévő, elavult hőszigetelő képességű falpanelek hőszigetelő képességének javítása utólagos hőszigetelés alkalmazásával oldható meg.

Nyílászárók

Az ajtók tokszerkezete fából készült, helyszíni szereléssel. Ajtólapok fából, valamint üvegezett kivitelben készültek. Az ablakok, loggia- ajtók egyesített szárnyúak, tokszerkezetük hézagtömítő lezárásokkal kapcsolódik a vasbeton falszerkezethez.