A Faluház mintaprojekt tanulságai I.

2012. 6. 22.
/ Utóélet

Majd három év telt el a monumentális felújítás kezdete óta, és azóta eltérő információk, szóbeszédek láttak napvilágot a projekt sikeréről. Olvashattunk jót is rosszat is, így kíváncsivá váltunk: Elégedettek a lakók? Milyen nehézségekkel néz szembe, aki panelfelújításba kezd? A projekt legfontosabb tanulságainak összefoglalásának érdekében az Energiaklub cikksorozatot indít a Faluház kivitelezési munkálatairól. Elsőként a lakók tapasztalatairól, másodikként a garanciális munkákról és az ellenőrzésről számolunk be, több szempontból vizsgálva a projekt sikerének tényezőit és az esetleges buktatóit. Megkérdeztük tehát a lakókat, miként vélekednek a felújításról és mik a tapasztalataik a kivitelezéssel kapcsolatban.

Mit tapasztalnak a lakók?

Ellátogattunk a helyszínen olyan lakásokba, ahol jelentősebb kár keletkezett és meghallgattuk a lakók álláspontját. Általában a felújítással és az elért energiahatékonyság javulással mindenki elégedett, örülnek, hogy megújult a ház. Nem utolsósorban a Faluházban lévő lakások iránti kereslet is emelkedésnek indult az utóbbi időben - mondta el a közös képviselő. Azonban vannak olyan lakók is, akik számára a beruházás óta eltelt idő inkább hasonlít kálváriához, mint diadalmenethez.

Sok helyen a nyílászárók beszerelésénél volt tapasztalható a kivitelezés nagymértékű hanyagsága – egyes helyeken a lakók így fogalmaztak: „Szó szerint ki lehetett látni az illesztéseken!”. Több tulajdonos említette, hogy a projekt kivitelezési munkáinak befejeztével, más, magán-jellegű felújítási munkák kezdetével derült fény jelentős hiányosságokra, mint például az ablakból hiányzó soroló, vagy az előbb említett illesztési rés. Volt olyan eset, mikor egy tulajdonos azonnal jelezte a közös képviselet felé az illesztési hibát, mire a hozzá kiküldött szakember ideiglenes megoldást alkalmazott a hiba orvoslására. Alig több, mint egy hónap elteltével azonban – nem meglepő módon - újra jelentkezett a probléma. Másodszor már egy nagyobb csapat érkezett ki, akik kiemelték a problémás nyílászárót és szóban ők is elismerték, hogy a beszerelés minősége igencsak kifogásolható volt. A tulajdonosnak arról nincs információja, hogy a két alkalommal kiérkező segítség milyen cégtől érkezett, és hogy ugyanattól-e: a munkálatokról semmilyen papírt nem kapott. A lakók többsége hiányolta, hogy az átvételkor módzseres műszaki ellenőrzéssel nem találkozott. Az illesztések állapotát sokan még mindig kifogásolják - ilyen kivitelezési hibákat a megrendelők, főleg egy ilyen rutinos kivitelezőtől nem várnának.


A másik jellemző hibára, a beázásra is volt példa nem egy alkalommal. Sőt olyan esetről is tudunk, melynél egyazon károsult szenvedett el közel másfél éven keresztül 8-9 súlyosabb beázást, anélkül, hogy megoldódott volna a probléma.  A kivitelező az első beázás után a közvetlen közelükben elhelyezkedő napkollektor talpazatának hiányos szigetelését pótolta, ami sajnos nem oldotta meg a problémát, utána csak homályos kártérítési ígéreteket kaptak majd egy éven keresztül. Végül a tető szigetelésének súlyos hiányosságaira a ház közös képviselete mutatott rá, aminek hatására a kivitelező hatékonyabb szigetelést alakított ki az extrém időjárási viszonyoknak kitett tető részeken. Ezekben az esetekben a lakók leginkább a megfelelő kommunikáció hiányát kifogásolták, a kártérítés módját mélt

ánytalannak és az elszenvedett lelki traumához képest aránytalannak tartották.

Általános véleményként elmondható, hogy a lakók szerint a nagyprojekt kivitelezésének ideje alatt minden nagyon szépen ment, odafigyeltek és rendesen, gyorsan, hatékonyan elvégezték a munkát, viszont a teljesítés után a hátrahagyott esetleges hibáknak már kevesebb figyelmet szenteltek.

 

Vigyázat, a tetőn dolgoznak!

 

A generálkivitelező által alvállalkozásban foglalkoztatott, távhő és napkollektoros rendszer összekapcsolása terén tapasztalattal rendelkező vállalkozó végezte a napkollektoros rendszer kiépítését és beállítását. Ekkora méretű rendszer tervezése azonban számukra is egyedülálló, úttörő jellegű projekt volt, hiszen igen specifikus épületről, hatalmas méretű vezeték-rendszerről, és napenergia kapacitásról van szó. A rendszer eleinte a kitűzött teljesítménycélnak 63%-át érte el, de a folyamatos javítások, átállítások végeztével ma már sokkal hatékonyabb. Jelenleg viszont újabb probléma merült fel: a rendszerben keringő víz túlzott vastartalma, amely rontja a melegítés hatásfokát és a rendszer meghibásodásához vezethet. Az utóbbi időben dübörgő hangra lettek figyelmesek a lakók, mely a hőközpontból szűrődik ki és kelt félelmet a lakók körében.

Nem csak a rendszer beállításával voltak problémák: a tetőn elhelyezett síkkollektorok és az azokhoz csatlakozó csövek hőszigetelését a madarak kikezdték, és több helyen folyamatosan úgy megrongálják, hogy nem csak nagymértékű hőveszteség adódhat, hanem kisebb-nagyobb alumíniumdarabok potyognak le, amik akár veszélyesek is lehetnek. Az egy-egy helyen megsemmisült alumíniumszigetelés kicserélése, egy ellenállóbb golyónyomott alumíniumrétegre nem jelent igazi megoldást a ház számára, hiszen a madarak ugyanúgy tönkre fogják tenni a fennmaradt gyengébb anyagot a jövőben, csak addigra már a háznak kell gondoskodnia a cseréről.

A lakók véleményét továbbítottuk a Faluház közös képviseletének, felhívva a figyelmét a garanciális problémákra.