A 2003-as felújítás, a rendszer jellemzői

2009. 8. 13.
/ Előkészítés

Az 1970-ben épült lakóház 15 lépcsőházában eredetileg 11 féle fűtési rendszert alakítottak ki. Ez a megoldás tulajdonképpen a Budapesti Műszaki Egyetem kísérlete volt, melyben azt vizsgálták, melyik fűtési rendszer a legalkalmasabb az ilyen épületeknél. Tovább>>

A 2003 évi teljes körű fűtés korszerűsítés során mind a 11 féle rendszert hagyományos, kétcsöves alsó elosztásúvá alakítottak át, strangonkénti dinamikus szabályozással, radiátoronkénti hőfokszabályozós szeleppel és a visszatérő vezetékre épített radiátor visszatérő szeleppel. A lépcsőházakból 5 egy hőközpontra van kötve, míg a másik tíz egy másikra. A hőközpontok a FŐTÁV ZRt. tulajdonában vannak. A kisebbik hőközpont 2003-ban teljesen felújításra került, melynek részeként lemezes hőcserélők és keringtető szivattyúk lettek beépítve. A hőközpont teljesítménye így a fűtés felújítás tervek alapján számolva 1460 kW lett.
 
A primer forró víz paramétere 125/65°C, míg a szekunder oldal 80/60°C hőfok-paraméterű szivattyús melegvízfűtés. A primer oldalon mindkét hőközpontban korszerű ultrahangos hőmennyiségmérők mérik a fogyasztást, mely azután lakás köbméterre vetítve kerül kiszámlázásra. A melegvíz hálózat cirkuláltatott, a cirkulációs szivattyú üzeme folyamatos. A kis hőközpontban egy 1650 literes, míg a nagy hőközpontban két 3150 literes tároló lett telepítve. A fűtési szezonban előnykapcsolásban van a fűtéssel szemben, míg egyéb időszakban csak a HMV előállítást biztosítja a hőközpont. A lakások hideg és melegvízmérővel felszereltek, mely a költségmegosztást biztosítja a korrekt elszámoláshoz. A melegvíz ellátás a tárolóknál 50 °C-ra van beszabályozva.